TZOB’dan don felaketine ilişkin açıklama: ’65 ilimizi etkiledi’

TZOB Başkanı Bayraktar: “Meyve Bahçelerinde Don Felaketi”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, 65 ilde meydana gelen don felaketinin meyve bahçelerini olumsuz etkilediğini belirtti. Bayraktar, son 30 yılın en düşük sıcaklık değerlerine ve eksi 20 derecelere kadar düşen sıcaklıklara tanık olduklarını ifade etti.

Bayraktar ve beraberindeki heyet, Kahramanmaraş’ta zirai dondan etkilenen bahçeleri ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Dulkadiroğlu ilçesinde ceviz ve üzüm üreticileriyle bir araya gelen Bayraktar, eksi 20 derece sonrası zirai donun etkilerinin görüleceğini ve birçok üründe verim kaybının yaşanacağını vurguladı.

Zarar Oranları Yüzde 100

Genel Başkan Bayraktar, yaptığı açıklamada, “65 ilde meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi. Zarar oranları yüzde 100 seviyesinde. Başkanlarımızdan aldığımız bilgilere göre, kayısı, kiraz, ceviz, fıstık, badem, elma ve üzüm bahçelerimiz zarar gördü” şeklinde konuştu.

Bayraktar ayrıca, iklim değişikliğine dikkat çekerek, mevsim kaymalarının bitkisel ürünleri olumsuz etkilediğini belirtti. Bakanlık tarafından zirai dondan etkilenen üreticilere destek sağlanacağını da ifade eden Bayraktar, “Gaziantep, Hatay, Adana, Mersin ve Kilis illerinde birçok üründe zarar var. Bakanlığımız üreticilere maliyetler üzerinden destek verecek” dedi.

Bayraktar, “Önümüzdeki yıllarda bu don felaketinin etkisiyle bahçelerimiz ürün vermeyebilir. Bu afetin boyutunu değerlendirerek üreticilerimize yardımcı olmalıyız” şeklinde sözlerini tamamladı.

Related Posts

‘İtibardan tasarruf olmaz’ demişti: Ormana değil Saray’a bütçe! 6 haftalık bütçe ile filo kuruluyor…

Türkiye’de yaz aylarında yeniden gündeme gelen orman yangınları, müdahale kapasitesini ve hava filosunu tartışmaya açtı. Yangınlara müdahale için yapılan harcamalar ve eldeki ekipmanların yeterliliği kamuoyunda sorgulanıyor.

Pakistan’da enflasyon düşüş trendinde

Pakistan’da uzun süredir yüksek seyreden enflasyon, Haziran ayında belirgin bir rahatlama yaşadı. Mayıs ayındaki %3,5 seviyesinden %3,2’ye inen yıllık enflasyon, özellikle gıda ve alkolsüz içecekler, giyim ve ayakkabı ile alkollü içecekler ve tütün …

Euro Bölgesi imalat sanayi PMI haziranda yükseldi

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziran ayında 49,5 puana yükseldi.

Citi’den altın tahmini: 2 bin 500’e kadar düşecek

ABD merkezli yatırım bankası Citi, küresel piyasalarda yaşanan gelişmeleri değerlendirerek altın fiyatlarına yönelik yeni tahminlerini paylaştı. Banka, yaz aylarında altın fiyatlarının yatay seyretmesini beklerken, 2026 yılının ikinci yarısında ons …

Hizmet üretici fiyatları mayısta arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), mayıs ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 2,37, yıllık bazda yüzde 38,16 artış gösterdi.

Turizmin hiç durmadığı kent: Manavgat

Ülkemizin toplam turizm gelirinin yüzde 10’undan fazlasını tek başına kazandıran Manavgat, 12 ay boyunca turizmin cazibe merkezi olacak.