Kefir, keten tohumu, ananasta ölçü şart! Fazlası değil, doğrusu yağ yakıcı

Yaz Aylarında Sağlıklı Kilo Verme İçin Uzman Diyetisyen Tavsiyeleri

Yaz aylarına girerken birçok kişi fazla kilolarından kurtulmanın yollarını araştırıyor. Ancak sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi amaçlayanlar için tartıdaki rakamın tek ölçüt olmadığını bilmek önemli. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, “Beslenme parmak izi kadar kişiye özeldir” diyerek, popüler diyetlerin uzun vadede motivasyonu düşürebileceğini ve vücut sağlığını riske atabileceğini belirtiyor. Sağlıklı bir beslenme planı nasıl olmalı? Hangi besinler yağ yakımını destekler? Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bireysel farklılıkların göz önünde bulundurulmasının kilo verme sürecinde sürdürülebilir başarı için gereklilik olduğunu vurguluyor.

Doğru Yağ Oranı Hedeflenmeli

Yaz aylarına girerken hızlı kilo verme çabalarına kapılan birçok kişi, doğru yaklaşımı kaçırabiliyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, “Kilo verme sürecinde genellikle sadece tartıdaki rakama odaklanılıyor. Ancak asıl hedefimiz yağ kaybı olmalı. Çünkü sürdürülebilir bir vücut sağlığı, doğru yağ oranına sahip olmakla mümkün.”

Porsiyon kontrolü ve su tüketimi önemli

Kilo kontrolünün ilk adımı doğru porsiyonlama. Dursun, yemeklerden önce içilen suyun bile etkili bir yardımcı olabileceğini belirtiyor: “Yemek öncesi su tüketimi hem tokluk hissi verir hem de vücudu yağ yakımına hazırlar. Ayrıca düzenli öğün saatleri ve porsiyon kontrolü, metabolizmanın ritmini düzenler.”

‘Kefir, keten tohumu, ananas dengeli olarak tüketilmeli’

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, kilo vermeyi destekleyen besinlerin farklı dozajlar gerektirebileceğini belirtiyor: “Kefir çok değerli bir fonksiyonel gıdadır. Ancak yaş ve sağlık durumuna göre günlük tüketim miktarı değişmelidir. Aynı şekilde keten tohumu ve ananas gibi yağ yakımını destekleyen besinler de kontrolsüz tüketildiğinde zararlı olabilir.”

Hazırlama ve pişirme tekniklerine dikkat

Yapılan yaygın bir hata ise pişirme yöntemlerinin ihmal edilmesidir. Dursun, özellikle yağ kullanımı konusunda şunları söylüyor: “Sadece tereyağı değil, margarin gibi yağlar da dikkatli tüketilmelidir çünkü her yağ türü, yaklaşık 45 kalori içerir. Yağın türü ve miktarı önemlidir.”

Akdeniz diyeti kişiselleştirilmeli mi?

Akdeniz tipi beslenmenin genellikle önerildiği bilinen bir model olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Dursun, bu yaklaşımın bile bireysel ihtiyaçlara göre şekillenmesi gerektiğini belirtiyor: “Akdeniz diyeti dengeli ve sağlıklı bir modeldir. Ancak özel sağlık sorunları veya gıda intoleransı olan bireylerde bu modelin içeriği kişiselleştirilmelidir.

Yaza Hazırlık İçin Örnek Beslenme Planı

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun’dan 2-3 gün uygulanabilecek örnek bir “yaza hazırlık” beslenme planı:

Sabah:

– Chia tohumlu puding (önceden hazırlanmış)

Öğle:

– 2 halka taze ananas

– 2 yemek kaşığı yoğurt

– 1 tatlı kaşığı keten tohumu

Ara Öğün (15:30)

– 100 ml kefir

– 2 tam ceviz

Akşam:

– Izgara tavuk göğsü (el büyüklüğünde)

– Haşlanmış mevsim sebzeleri veya zeytinyağlı enginar

Gece:

 – Beyaz çay + maden suyu karışımı

Bu beslenme planının yalnızca sağlıklı ve yetişkin bireyler için kısa süreli (2-3 gün) bir detoks amacıyla uygulanması tavsiye ediliyor.

Related Posts

Diş beyazlatma işlemi kimlere, nasıl yapılmalı? Uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan Diş Hekimi Jale Demir, diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara değinerek önemli açıklamalarda bulundu. Doğru şekilde diş beyazlatma işlemi nasıl yapılmalı? Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi, acıtır mı? Kimlere diş beyazlatma yapılabilir? İşte uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Kanserle mücadelede gizli güç!

Kemoterapi sonrası zihin bulanıklığı, kalp çarpıntısı ya da sinir ucu hasarları yaşayan milyonlarca hasta için umut verici bir gelişme var: Egzersiz. Bilim insanları bu basit alışkanlığın tedavi sürecini nasıl değiştirdiğini açıkladı.

Aşı reddi artıyor: Halk sağlığı tehlike altında!

Son yıllarda dünya genelinde artan aşı reddi, halk sağlığı açısından büyük riskler oluşturuyor. Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, aşılamanın her yıl milyonlarca hayat kurtardığını vurguladı.

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş sıkma alışkanlığı, yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da çoğu zaman farkında olmadan gelişebilir Uzmanlar bu konu hakkında bilgi verdi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir