EYT, SSK, Bağ-Kur… Emeklilik planlamasında kritik 15 kural

Sosyal Güvenlik Sistemi ve Emeklilik Planlaması

Milyonlarca çalışan, memur, esnaf ve şirket ortağı, sosyal güvenlik sistemi içinde emeklilik planlaması yaparken hangi statüden emekli olacaklarını ve eksik prim günlerini nasıl tamamlayacaklarını merak etmekte ve sık sık araştırmaktadır. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, Dünya Gazetesi’ndeki köşe yazısında emeklilik sürecine dair kritik bilgileri ve dikkat edilmesi gereken noktaları detaylı bir şekilde ele almıştır.

Erdursun’un yazısına göre, 2006 yılında SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nın SGK çatısı altında birleşmesi emeklilik sürecini sadeleştirmiştir. Ancak, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar için emeklilik statüsü, son 2520 gün içindeki prim ödemelerine göre belirlenmektedir. Bu durum, kişinin SSK (4/A), Bağ-Kur (4/B) veya Emekli Sandığı (4/C) statüsünden hangisinde daha fazla prim ödeyip olursa, o statüden emekli olacağı anlamına gelmektedir.

Özel banka ve borsa sandıkları da emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmaktadır. Yazıda, özellikle 08/09/1999 tarihinden önce işe başlayanların EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında yaş şartı olmaksızın emeklilik hakkı elde edebileceği vurgulanmıştır. Bu tarihten sonra sigortalı olanlar ise yaş, prim günü ve sigortalılık süresi gibi kriterlere göre emeklilik haklarına sahip olabilmektedir.

Emeklilik planlaması yaparken, kişinin ilk sigortalı olduğu tarih, son ödenen prim statüsü, eksik prim günleri, borçlanma imkanı, isteğe bağlı sigorta ve yurtdışı borçlanması gibi birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Erdursun’a göre, isteğe bağlı sigorta ödeyenlerin SSK primlerinin Bağ-Kur statüsünde kabul edildiğini, fakat son 2520 günde SSK primlerinin ağır bastığı durumlarda 4/A statüsünden emekli olabileceğini belirtmektedir.

Emeklilik sürecinin sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesi için vatandaşların e-Devlet üzerinden SGK hizmet dökümlerini alarak kendi durumlarını analiz etmeleri gerektiğini vurgulayan Erdursun, emeklilikte bilinçli planlamanın önemine de dikkat çekmektedir.

Sahte sigortalılık gibi durumların ciddi yaptırımlar doğurabileceğini hatırlatan Erdursun, her bireyin yasal ve doğru yollarla emekliliğe ulaşması gerektiğini vurgulamaktadır. Özellikle SSK emekliliğinin daha az primle daha yüksek maaş alma avantajına sahip olduğuna dikkat çeken Erdursun, emeklilik statüsü seçiminin kritik bir öneme sahip olduğunu belirtmektedir.

Related Posts

‘İtibardan tasarruf olmaz’ demişti: Ormana değil Saray’a bütçe! 6 haftalık bütçe ile filo kuruluyor…

Türkiye’de yaz aylarında yeniden gündeme gelen orman yangınları, müdahale kapasitesini ve hava filosunu tartışmaya açtı. Yangınlara müdahale için yapılan harcamalar ve eldeki ekipmanların yeterliliği kamuoyunda sorgulanıyor.

Pakistan’da enflasyon düşüş trendinde

Pakistan’da uzun süredir yüksek seyreden enflasyon, Haziran ayında belirgin bir rahatlama yaşadı. Mayıs ayındaki %3,5 seviyesinden %3,2’ye inen yıllık enflasyon, özellikle gıda ve alkolsüz içecekler, giyim ve ayakkabı ile alkollü içecekler ve tütün …

Euro Bölgesi imalat sanayi PMI haziranda yükseldi

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziran ayında 49,5 puana yükseldi.

Citi’den altın tahmini: 2 bin 500’e kadar düşecek

ABD merkezli yatırım bankası Citi, küresel piyasalarda yaşanan gelişmeleri değerlendirerek altın fiyatlarına yönelik yeni tahminlerini paylaştı. Banka, yaz aylarında altın fiyatlarının yatay seyretmesini beklerken, 2026 yılının ikinci yarısında ons …

Hizmet üretici fiyatları mayısta arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), mayıs ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 2,37, yıllık bazda yüzde 38,16 artış gösterdi.

Turizmin hiç durmadığı kent: Manavgat

Ülkemizin toplam turizm gelirinin yüzde 10’undan fazlasını tek başına kazandıran Manavgat, 12 ay boyunca turizmin cazibe merkezi olacak.