‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Fıstık Alerjisi Tedavisinde Yeni Bir Yaklaşım Keşfedildi: Yetişkinlerde Duyarlılık Artışı Mümkün!

*** Okuyacağınız makale The Telegraph’tan derlenen çeviri bir çalışmadır.

King’s College London ve Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust’tan araştırmacılar, fıstık alerjisi doğrulanmış 18 hastayı tedavi etti. Her kişiye evde yemeleri için az miktarda fıstık unu verildi; bir tam fıstığın %0,5’inden %1’ine eşdeğer olacak şekilde başlandı. Bu doz kademeli olarak artırıldı ve 50-100 mg fıstık proteinini tolere edebildiklerinde deneklere tam fıstık, fıstık ezmesi veya fıstık ürünleri yemeye geçtiler. Çalışmanın sonunda, 18 katılımcıdan 12’si reaksiyon göstermeden beş tam fıstık yiyebildi. Oral immünoterapi olarak da bilinen, hastaları ağızdan alerjenin mikro dozlarına maruz bırakmak, zamanla bağışıklık tepkilerini azaltmaya yardımcı oldu.

‘Binlerce Kişiye Umuyt Veriyor’

Uzmanlar, denemenin alerjisi olan binlerce kişiye bir tedavi olabileceği konusunda “umut” verdiğini söylüyor. Alerji uzmanı Profesör Stephen Till, fıstık alerjisi olan yetişkinler ile ilgili veri ihtiyacımızın devam ettiğini belirtiyor, ancak bu çalışmanın umut vaat ettiğini söylüyor. Bulunan kanıtlar, genç ve çocuklarda yapılan çalışmalardan elde edilenlerle genel olarak uyumlu sonuçlar gösteriyor ve ikinci faz çalışmalarının, tedavinin yetişkinlerde etkili olduğunu gösterdiğini gösteriyor.

Ancak bulguları doğrulamak için daha büyük çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyleyen Till, gıda immünoterapisinin “kesinlikle çok yakın klinik gözetim altında yapılması gerektiğini” vurguladı.

Denemeye katılan Richard Lassiter, yaşamını değiştiren bu tedavi sayesinde neredeyse normal bir hayat yaşayabildiğini söylüyor. Eskiden fıstık yediğinde ciddi reaksiyonlar vermekteydi, ancak şu anda her sabah dört fıstık yemektedir.

Tatilde Dikkat!

Chris Brookes-Smith ise deneme sonunda, artık her gün dört fıstık yiyebildiğini ve bu sayede yaşam kalitesinin arttığını belirtiyor. Halk sağlığı bakanı Ashley Dalton, araştırmanın yaşamı tehdit eden alerjileri olan binlerce kişiye umut verdiğini ifade ediyor. Çalışmanın sonuçlarının bir “milat” olduğunu ve yetişkinlerde yaşam kalitesini geliştirebilecek bir yöntem sunduğunu belirten Profesör Lucy Chappell, çalışmanın sonuçlarının Allergy dergisinde 24 Nisan’da yayınlandığını duyurdu.

*** The Telegraph

*** Sağlık Editörü Michael Searles

Related Posts

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”