Uluslararası Enerji Ajansı’ndan kritik petrol senaryosu

IEA Raporuna Göre Küresel Petrol Talebi

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan Petrol Piyasası Raporu’na göre, bu yıl küresel petrol talebinin günlük 700 bin varil artarak 103 milyon 682 bin varile yükseleceği tahmin ediliyor. Bir önceki raporda ise talebin günlük 720 bin varil artacağı öngörülmüştü.

Yapılan revizyon sonucunda, ikinci çeyrekte beklentilerin altında kalan teslimatlar talebi etkiledi. Küresel petrol talebi geçen yılın aynı dönemine göre sadece 550 bin varil arttı. Bu artış miktarı, bir önceki çeyrekteki 1,1 milyon varil artışın yarısına denk gelmektedir. Özellikle soğuk kış koşullarının etkisiyle ilk çeyrekte OECD ülkelerinde petrol tüketiminde artış yaşanmıştı. Ancak son aylarda, gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere küresel talepte belirgin bir yavaşlama gözlendi.

Ekonomik etkileri henüz net olarak görülmeyen ticaret tarifeleri, doğrudan etkilenen ülkelerde en büyük daralmaları meydana getirdi. Çin, Japonya, Güney Kore, ABD ve Meksika’da petrol talebinde azalma yaşanırken, Avrupa ve Asya dışındaki gelişmekte olan ekonomiler daha dirençli bir performans sergiledi.

IEA’nın tahminine göre, günlük 700 bin varil artış beklentisi, 2020’de yaşanan Kovid-19 yılını dışarıda bırakıldığında, 2009’dan bu yana en düşük büyüme oranını temsil etmektedir.

2026 yılına gelindiğinde ise, küresel petrol talebinin 104 milyon 404 bin varile yükseleceği beklenmektedir. Bu tahmin, küresel ekonomide beklenen gevşemeyle uyumlu bir şekilde yapılmıştır.

Küresel Petrol Arzındaki Artış

Haziran ayına dair rapora göre, küresel petrol arzı önceki aya kıyasla günlük 950 bin varillik büyük bir artışla 105 milyon 620 bin varile yükseldi.

OPEC’in ham petrol arzı günlük 420 bin varil artışla 28 milyon 260 bin varile ulaşırken, OPEC’in diğer konvansiyonel olmayan petrol üretimi ise sabit kalarak günlük 5 milyon 630 bin varilde işlem gördü. Bu durum, OPEC’in toplam petrol arzının günlük 33 milyon 890 bin varile çıkmasını sağladı.

OPEC dışı ülkelerde ise günlük üretim 530 bin varil artış göstererek 71 milyon 730 bin varil seviyesine yükseldi.

OPEC+ Grubunun Etkisi

Haziranda, küresel petrol arzındaki günlük 500 bin varillik artışın 500 bin varillik kısmı, OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubundan geldi.

Suudi Arabistan’ın günlük ham petrol üretimi 700 bin varil artarken, Irak, Kazakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde daha küçük artışlar kaydedildi. Ancak İran’da keskin bir düşüş, Venezuela’da ise azalmalar, genel artışı bir miktar dengeledi. Böylece, OPEC+ grubunun toplam ham petrol üretimi haziran ayında günlük 500 bin varil artarak 42 milyon 750 bin varile ulaştı.

OPEC+ dışı ülkelerde ise ham petrol üretimi 450 bin varil artarak günlük 54 milyon 610 bin varil seviyesine çıktı. Kanada ve ABD’deki üretim artışları, Kolombiya ve ABD’deki kayıpları telafi etti.

Halen petrol üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre günlük 2,9 milyon varil artmış durumda ve bu artışın 1,9 milyon varillik kısmı OPEC+ grubu ülkelerinden kaynaklanıyor.

Related Posts

Altın yatırımcıları aman dikkat: İslam Memiş yeni tarihi işaret etti

Finans analisti İslam Memiş, altın ve gümüş fiyatlarında yaşanan son düşüşlerin yatırımcılar için önemli bir alım fırsatı sunduğunu belirtti. Özellikle gram altındaki geri çekilmeye dikkat çeken Memiş, yatırımcıların bu seviyeleri kaçırmaması …

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

ABD’den Irak – Türkiye boru hattı açıklaması: Olumlu bir sinyal olur!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, dün gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlığın, SDG heyeti ile Suriye geçici hükümetiyle Şam’da yaptığı görüşmeye ilişkin yorumları ve heyetin “diyaloğa …

Brent petrolde son durum ne? (9 Temmuz 2025)

Dün 70,20 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 69,53 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,1 azalarak 69,47 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Borçlular dikkat: Resmi Gazete’de yayımlandı o tutar yükseldi!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız ödeme tutarı artırıldı. Yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamu kurumları da bu değişikliğe uyacak.