Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken Ergenlik: Gerçek ve Yalancı Ergenlik

Erken ergenlik, gerçek ergenlik ve yalancı ergenlik olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Gerçek erken ergenlik, beyindeki hipotalamus-hipofiz sisteminin zamanından önce aktive olmasından kaynaklanıyor. Bu durum kız ve erkeklerde yumurtaların uyarılmasına ve cinsellik hormonlarının artmasına neden oluyor. Kızlarda erken ergenlik 10 kat daha fazla görülürken, erkeklerde nadir rastlanır ve genellikle patolojik etkenlerden kaynaklanır.

Yalancı erken ergenlik ise hipofiz uyarısından bağımsız olarak, cinsiyet hormonlarının farklı nedenlerle artması olarak tanımlanıyor. Bu duruma sebep olabilecek etkenler arasında; tümörler, böbrek üstü bezi hastalığı ve genetik sendromlar yer alıyor.

Ani ve Hızlı Boy Uzamasına Dikkat!

Erken ergenliğin ilk belirtileri arasında kızlarda meme büyümesi, erkeklerde testis büyümesi ve ani boy uzaması yer alıyor. Uzmanlar, bu belirtilerin erken yaşta görülmesi durumunda mutlaka bir çocuk endokrinoloji uzmanına başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Obezite Erken Ergenliğin Yaygın Bir Sebebi

Ailede erken ergenlik öyküsü olması riski artırabilir ancak çevresel etkenlerin daha büyük bir etkisi olduğu biliniyor. Obezitenin erken ergenliğin yaygın bir sebebi olduğunu belirten uzmanlar, yağ dokusundan salgılanan hormonların hipotalamik salgıyı etkileyerek erken ergenliğe neden olabileceğini vurguluyor.

Kimyasal Ürünlerden Ekran Kullanım Süresine

Kimyasal ve hormonal ürünlerin yanı sıra ekran kullanım süresinin de erken ergenliğe yol açabileceği belirtiliyor. Aile içindeki sorunlar, duygusal ihmal ve çevresel faktörlerin ergenlik sürecini etkileyebileceği ifade ediliyor.

Erişkin Boyu Kısa Kalmasın!

Erken ergenlik durumunda tedavinin gecikmesi durumunda çocuklarda fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açabileceği belirtiliyor. Tedaviye erken başlandığında ise bu sorunların önlenebileceği vurgulanıyor.

Tedaviyle Ergenlik Süreci Yavaşlıyor!

Erken ergenlik sorunu yaşayan çocukların sadece küçük bir kısmında tedavi gerektiği belirtiliyor. Tedavinin amacı ergenlik sürecini yavaşlatmak ve çocuğun normal gelişimini desteklemektir. GnRH analogları gibi iğne tedavileri, hormonların baskılanmasını sağlayarak ergenlik sürecini yavaşlatır.

Related Posts

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri