“Zona aşısı, kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olabilir”

Zona Aşısı Kalp Sağlığını Koruyabilir

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, zona aşısının enfeksiyon kaynaklı damar tahribatını önleyerek kalp sağlığını koruyabileceğini aktardı.

Hastane tarafından paylaşılan bilgilere göre, Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon‘un liderliğinde yapılan ve European Heart Journal’da yayımlanan araştırmaya göre, 1,2 milyon kişinin 12 yıllık sağlık verileri incelendi.

Çalışmada 50 yaş ve üzerindeki bireylerde zona aşısı olanlarda kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin yüzde 26 daha az görüldüğü belirlendi. Genel risk azalmasının ise yüzde 23 olduğu ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, zona enfeksiyonunun damar duvarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna sebep olabileceği, aşının ise bu süreci engelleyerek koruyucu etki sağladığı düşünülüyor.

Çalışmada aşının koruyucu etkisinin ilk 2-3 yıl içinde belirgin olduğu ve 8 yıla kadar sürebileceği ifade edildi. Özellikle erkeklerde, 60 yaş altı bireylerde ve sigara ya da alkol kullanımı olan kişilerde etkinliğin daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha Kapsamlı Araştırmalar Yapılmalı

Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, görüşlerinde araştırma sonuçlarının kalp sağlığı için önemli olduğunu vurguladı.

Koçaş, “Kalp hastalıklarının önemli nedenlerinden biri enfeksiyonların tetiklediği iltihabi süreçlerdir. Zona hastalığı, damar yapısnı bozarak kalp-damar sisteminde olumsuz etkilere neden olabilir. Aşı ise bu döngüyü kırarak kalbi koruyabilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Aşının etkilerinin bireyden bireye değişebileceğini belirten Koçaş, kalp sağlığı üzerindeki etkilerin daha detaylı olarak değerlendirilmesi için geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Koçaş, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesinin önemli olduğunu ve bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum için önemli olduğunu vurguladı.

(AA)

Related Posts

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

İlaçtan daha etkili üç güç: Empati, bilgi, destek!

Doç. Dr. Ayşegül Koç, şizofreni tedavisinde toplumsal önyargıların kırılması, empati kurulması ve sosyal desteğin en az ilaç tedavisi kadar hatta daha fazla önem taşıdığını vurguladı. Medyanın sansasyonel dil yerine insani ve bilinçli bir yaklaşım benimsemesi gerektiğinin altını çizdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Annelik Yolculuğu’ uygulaması: Bir hafta sonra devreye girecek uygulamada gebelikten lohusalığa tüm süreçler yer alıyor

Sağlık Bakanlığı, kadın ve çocuk sağlığını merkeze alan ‘Annelik Yolculuğu’ mobil uygulaması geliştirdi. Bir hafta sonra devreye girecek uygulama, gebelikten doğuma, lohusalıktan 0-2 yaş bebek gelişimine kadar olan tüm süreci ele alarak, kadınların ve ailelerin sağlık hizmetlerine etkin ve güvenli biçimde erişimini dijital ortamda mümkün kılıyor.