Şifrelerinizi hemen kontrol edin: Hackerlar dakikalar içinde kırıyor

Kaspersky’den Parola Güvenliği Değerlendirmesi ve Öneriler

Kaspersky, Dünya Parola Günü kapsamında şifre güvenliğine yönelik önemli değerlendirmelerde bulunarak parola yönetimi önerilerini paylaştı.

Şirketin açıklamasına göre, çevrim içi hizmetler ve uygulamalar genellikle kullanıcıları aynı şifreleri tekrar kullanmaya yönlendiriyor. Bu durum, siber suçluların bir platformdaki şifreyi ele geçirdiğinde diğer platformlara da kolaylıkla erişim sağlayabilmesine neden olabiliyor.

Kullanıcıların basit kelimeler, isimler ve sayı kombinasyonlarından oluşan öngörülebilir şifreler kullanması ise kötü parola yönetimini daha tehlikeli hale getiriyor. Bu yüzden, kullanıcılar büyük dil modellerine (LLM) güvenerek ChatGPT, Llama veya DeepSeek gibi araçlarla parola oluşturmayı tercih edebiliyor.

PAROLALARIN GÜVENLİĞİ 1 SAATTE KIRILIYOR

Ancak, yapay zeka tarafından oluşturulan şifreler her zaman güvenli olmayabiliyor. 2024’te geliştirilen bir makine öğrenimi algoritması, modern grafik işlemcilerle yapılan testlerde, parolaların yaklaşık yüzde 60’ının bir saat içinde kırılabildiğini gösterdi. DeepSeek tarafından oluşturulan şifrelerin yüzde 88’i, Llama’nınkilerin yüzde 87’si ve ChatGPT’nin ürettiklerinin yüzde 33’ü bu testte yetersiz kaldı.

Bu nedenle, Kaspersky kullanıcıların LLM’lere değil parola yönetim yazılımlarına güvenmelerini öneriyor. Kaspersky Password Manager gibi çözümler, kriptografik olarak güvenli jeneratörlerle benzersiz şifreler oluşturuyor ve tüm kimlik bilgilerini güvenli bir şekilde saklıyor. Bu yazılımlar ayrıca otomatik doldurma, cihazlar arası senkronizasyon ve veri ihlali izleme gibi ek güvenlik özellikleri sunuyor.

İYİ BİR PAROLA NASIL OLUŞTURULUR?

Kaspersky Veri Bilimi Ekip Lideri Alexey Antonov’un açıklamasına göre, güvenli bir parola en az 12 karakterden oluşmalı ve büyük/küçük harfler, rakamlar ve semboller içermelidir. Ancak algoritmalar genellikle parolaya özel karakterlerin eklenmesini ihmal edebiliyor. ChatGPT için oluşturulan parolaların yüzde 26’sı, Llama için yüzde 32’si ve DeepSeek için yüzde 29’u bu kriteri karşılamıyordu. Ayrıca, DeepSeek ve Llama bazen 12 karakterden daha kısa şifreler üretebiliyor.

Related Posts

Bu WhatsApp güncellemesi çok can sıkacak: Reklam arası geliyor

Belli ki dijital dünyada reklamlardan kaçmanın bir yolu yok… WhatsApp’a gelecek yeni güncellemeyle birlikte dünyanın en popüler uygulamasında da resmen ‘reklamlar’ belirecek…

Dünya tarihini değiştirecek icat! Herkesin hayal ettiği şey gerçek oldu

Avustralya’nın Sydney Üniversitesi’ndeki bilim insanları düşünceleri beyin dalgalarından okuyarak metne dönüştüren bir yapay zeka modeli tasarladı. Çalışmada, beyin aktivitelerini ölçen giyilebilir elektroensefalogram (EEG) başlığı kullanıldı. Yapay …

Threads spoiler metin özelliğini test ediyor

Meta’nın yükselişteki mikroblog platformu Threads, kullanıcıların uzun süredir beklediği bir özelliği test sürecine aldı: spoiler metin. Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in kişisel hesabından yaptığı duyuruyla birlikte, içeriklerin belirli kısımlarını …

Güncellemeye basan tamircinin yolunu tutuyor: Dev markadan büyük hata

Google’ın Android 16 sürümünü yayınlamasıyla birlikte bazı telefonlar kullanılamaz hale geldi.

ChatGPT çöktü mü?

Yapay zeka robotu ChatGBT’ye 10 Haziran 2025 Salı günü öğle saatleri itibaryla erişim sorunu yaşandı. Erişim dünya ölçeğinde gerçekleşirken, kullanıcılar ChatGPT’ye giriş yaptıklarında ya da soru sordukarında “Mesajınız iletilemedi”, “Mesaj akışında …

Apple’ın akıllı ev merkezi bu yıl geliyor

Apple’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı akıllı ev hub’ı nihayet bu yılın sonuna doğru piyasaya çıkabilir.