Aşı reddi artıyor: Halk sağlığı tehlike altında!

Halk Sağlığı Uzmanı Aksakal: Aşı Güvensizliği ve Reddi Halk Sağlığı İçin Tehlike Oluşturuyor

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, son dönemde küresel düzeyde azalan aşı güveni ve artan aşı reddinin halk sağlığına ciddi riskler oluşturduğunu belirtti. Prof. Dr. Aksakal, bu durumun bilimsel kanıtlar yerine kulaktan dolma bilgilere dayanan asılsız iddialarla daha karmaşık hale geldiğine dikkat çekti.

Uzman, bağışıklamanın, hastalıklara karşı koruma sağlayan bir yöntem olduğunu vurgulayarak, doğal ve kazanılmış bağışıklık olmak üzere ikiye ayrıldığını söyledi. Doğal bağışıklığın hastalık geçirildikten sonra gelişirken, kazanılmış bağışıklığın aşılarla kazanıldığını belirtti. Aşıların bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde kilit rol oynadığını ifade etti.

Çocukluk Çağı Aşılamalarında Aşı Reddi Büyük Tehlike

Özellikle çocukluk çağı aşılamalarında aşı tereddüdünün ve reddinin artmasının toplum sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aksakal, bu durumun kızamık, boğmaca gibi önlenebilir hastalıkların yayılmasına ve salgın riskinin artmasına neden olabileceğini belirtti.

Uzman, aşı reddinin sadece bireysel bir tercih olarak değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, toplum bağışıklığını zayıflatarak ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Doğru Bağışıklama Programları Hayat Kurtarıyor

Prof. Dr. Aksakal, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre aşı programlarının her yıl milyonlarca hayatı kurtardığını ifade ederek, aşıların toplum bağışıklığını destekleyerek büyük hastalıkların ortadan kalkmasına katkı sağladığını belirtti.

Uzman, aşı konusundaki bilgi eksikliğinin giderilmesi ve aşı reddinin engellenmesi için bilinçlendirme çalışmalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, aşıların toplumsal ve bireysel sağlık için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Aşılar Hastalık Yapmaz, Bağışıklık Sistemini Eğitir

Prof. Dr. Aksakal, aşıların hastalıklara neden olduğu yönündeki yanlış algının aksine bağışıklık sistemini eğittiğini belirterek, aşıların uzun vadeli yan etkilerinin bilinmediği yönündeki endişelerin ise temelsiz olduğunu ifade etti. Aşıların dünya genelinde en sıkı denetimlerden geçen tıbbi ürünlerden olduğunu hatırlattı.

Ayrıca, yeni nesil aşı teknolojilerinin bulaşıcı hastalıklara karşı daha etkili ve güvenli koruma sağlama amacıyla geliştirildiğini dile getiren uzman, aşıların hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Related Posts

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

İlaçtan daha etkili üç güç: Empati, bilgi, destek!

Doç. Dr. Ayşegül Koç, şizofreni tedavisinde toplumsal önyargıların kırılması, empati kurulması ve sosyal desteğin en az ilaç tedavisi kadar hatta daha fazla önem taşıdığını vurguladı. Medyanın sansasyonel dil yerine insani ve bilinçli bir yaklaşım benimsemesi gerektiğinin altını çizdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Annelik Yolculuğu’ uygulaması: Bir hafta sonra devreye girecek uygulamada gebelikten lohusalığa tüm süreçler yer alıyor

Sağlık Bakanlığı, kadın ve çocuk sağlığını merkeze alan ‘Annelik Yolculuğu’ mobil uygulaması geliştirdi. Bir hafta sonra devreye girecek uygulama, gebelikten doğuma, lohusalıktan 0-2 yaş bebek gelişimine kadar olan tüm süreci ele alarak, kadınların ve ailelerin sağlık hizmetlerine etkin ve güvenli biçimde erişimini dijital ortamda mümkün kılıyor.